אם אתם שואלים איך צריך לבחור שיפוצניק או שיפוצניקית, נצטרך לשאול אתכם שאלה מהותית. איזה שיפוץ אתם רוצים לבצע? אחרי הכל, המונח שיפוצניק הוא מאוד כללי. יש שיפוצניקים שמתמחים בתיקונים קטנים או בעבודות צביעה. אחרים מתמחים בעיקר בעבודות גבס או בעבודות אלומיניום. ובעצם, יש כאלה אשר מגדירים את עצמם בתור שיפוצניקים אך למעשה מדובר על קבלן שיפוצים. לכן, הבחירה שלכם מתחילה בהגדרה שלכם – לאן אתם חותרים ומה בדיוק המטרה.
כיצד קשור אופי השיפוץ ועלותו לבחירה מיטבית
רבים יספרו לכם כי כדאי לבחור שיפוצניק בעזרת המלצות. אחרים יגידו שחייבים לבחור איש או אשת מקצוע שנראים לכם אמינים, גלויים ואדיבים. כל זה, נכון, אין כל וויכוח. אולם צעד עוד יותר בסיס יהיה להבין כיצד קשור אופי השיפוץ והעלות של השיפוץ עם בחירה מיטבית.
שיפוצניקים או קבלני שיפוצים יש למאות ולאלפים. מלבד העובדה שיש להם התמחויות שונות ויש כאלה שמעסיקים עובדים (ולכן יכולים להציע למעשה מגוון שירותים, שיפוצים ותיקונים) ישנה הרמה המקצועית. מי שמוגדר כחוק בתור קבלן שיפוצים, רק הוא מורשה לבצע שיפוצים בהיקף כספי רציני.
במונחי כסף, מעל 40 או 45 אלף ₪, כבר מדובר בפרויקט שיפוץ שמצריך איש מקצוע אמין. זה מצביע על יכולות כגון חלוקת עבודה, ניהול עובדים, יכולת קריאת תוכניות ושרטוטים, הבנה הנדסית ועוד. בפרויקטים יקרים במיוחד, אין להסס ותמיד יש לבדוק את רמת הניסיון בביצוע פרויקטים מורכבים ויקרים.
ממליצים ודוגמאות שרואים בעיניים
עוד מדרגה למעלה, בחיפוש אחר שיפוצניק/ית מתאימים תהיה – ההמלצות. ואת ההמלצות יש לחלק לשניים – המלצות ששומעים (או קוראים) והמלצות שרואים. אם חבר או שכן המליץ לכם על איש מקצוע, הכל טוב ויפה. זה בהחלט נחמד אך עדיין לא מספיק. חשוב לראות דוגמאות מפרויקטים קודמים. אם הדירה של השכן שופצה, ואתם רואים בעיניים את התוצאות, זה כבר המלצה שאין לה תחליף.
אגב, כאשר אתם מקבלים המלצה או רואים צילומים של בית ששופץ, נסו להתייחס רק לאלמנטים שמעניינים אתכם. כלומר, אם השיפוץ אצלכם לא כולל שבירת קירות והקמת קירות גבס, פרויקט שכולל אלמנטים כאלה לא מספק לכם אינדיקציה טובה. אבל אם אתם מתכננים שיפוץ קומפלט של חדר אמבטיה וצנרת, שיפוץ שבו הוחלפה צנרת, הותקנו כיורים חדשים ואריחים, כאן כבר תקבלו אינדיקציה הרבה יותר נכונה בשבילכם.
מוותק ועד כתב כמויות
לפיני הבחירה, שימו לב גם לדברים הבאים:
- וותק – בררו מהו הוותק המקצועי של איש המקצוע שעימו שוחחתם או נפגשתם.
- לוחות זמנים – בקשו לדעת מהם לוחות הזמנים הצפויים לשיפוץ הרצוי לכם. התחייבות לפרק זמן קצר זה נחמד, אך היא צריכה להיות מגובה בהמלצות שמעידות על קצב העבודה בשילוב תוצאות רצויות. חשוב לציין כי בהסכם העבודה יצוינו לוחות זמנים מלאים.
- כתב כמויות – שיפוצניק רציני תמיד יעבוד בכפוף לכתב כמויות. מי שמתנגד לכך עושה רושם רם מאוד. כתב כמויות למעשה חיוני ללקוח ולאיש המקצוע בצורה שווה. זה בעצם מראה שכולם מדברים באותה שפה ושאין אי הבנות.
- שקיפות – איש מקצוע מעולה ישתף אתכם גם לפני השיפוץ וגם במהלכו בכל מה שחשוב. אתם צריכים להרגיש בנוח, לשאול שאלות ולקבל תשובות בכל עניין.